top of page

Modrá není vždy dobrá aneb proč ti blázni nosí ty červené brýle

V poslední době se objevil trend nošení brýlí s červenými skly filtrující modré spektrum světla. Nejprve jsem se tomu smál, ale pak jsem si o tom začal něco hledat na internetu a od té doby je nosím každý den.


Když vše shrnu do jednoho základního důvodu, který mě osobně přijde nejdůležitější, tak: - podporujete správnou a silnou produkci hormonu MELATONINU tím, že brýlemi filtrujete modré spektrum světla.


Melatonin se produkuje večer, když se začíná stmívat a přestává na nás svítit právě modré denní světlo. Nejvíce jeho produkce probíhá po 22h večerní. Jenže v naší moderní společnosti se již nestmívá. Doma máme světla a hlavně si celý večer svítíme do obličejů chytrým telefonem, počítačem a televizí. To vše jsou silné zdroje modrého spektra světla, které blokuje produkci Melatoninu. A to je problém.


Protože Melatonin je jedním z nejsilnějších ANTIOXIDANTŮ, které můžeme v našem těle mít. (zdroj)

Každý už slyšel o tom, že by měl přijímat, co nejvíce ANTIOXIDANTŮ, že jsou zdraví prospěšné... Ale proč to tak je?

Naše tělo totiž neustále pod tlakem volných radikálů. Ty si můžeme představit jako odpadní produkty z různých chemických reakcí, které probíhají v našem těle. Volné radikály jsou pro naše tělo důležité, protože jsou součástí našeho imunitního systému, ale jejich hladinu je potřeba držet ve správné normě. Jejich hromadění v těle způsobuje například:

- rychlejší projevy stárnutí - degenerace buněk (př. nádory)

- kardiovaskulární onemocnění (př. infarkty)

- Alzheimerovu chorobu

- Parkinsonovu chorobu

- vředy a všechny zánětlivé onemocnění, jako je artritida a lupus (zdroj)(zdroj)(zdroj)(zdroj)


No a právě ANTIOXIDANTY mají zásadní roli v udržování volných radikálů pod kontrolou. Proč? Protože nabízejí volným radikálům jeden svůj elektron, čímž je v podstatě stabilizují. Antioxidanty jsou obecně látky, které mohou darovat svůj elektron a i nadále zůstat stabilní. Jsou to látky, které nám pomáhají harmonizovat naše vnitřní prostředí a tím předcházet zdravotním problémům.


No a MELATONIN je jedním z nejzásadnějších Antioxidantů. Pokud se večer vystavujeme modrému záření, produkuje se ho málo. A to je problém.

Naše zdraví je přímo závislé na kvalitní produkci MELATONINU.

Jeho nedostatek nám bude způsobovat větší náchylnost k výše uvedeným zdravotním komplikacím a vyšší riziko jejich výskytu. Dále nám jeho kvalitní produkce pomáhá zvládat stress a zkvalitňuje náš spánek.


Pokud by Vás o tomto tématu zajímalo více, poslechněte si náš PODCAST: MYSLETE HOLISTICKY s Liborem Kuczou (poslouchat ZDE), kde se mimo jiné právě této problematice věnujeme. Dozvíte se tam také, jak modrým světlem narušujeme svůj cirkadiální rytmus a proč je to pro nás problém. Moderní fitness vnímá pojem fitness jako proces sebezdokonalování našeho těla. Mezi tyto procesy nepočítáme pouze cvičení a výživu, ale i mnoho dalších aspektů, jako jsou regenerace, spánek a vše ostatní, co nám pomáhá být silnějšími, zdravějšími a šťastnějšími bytostmi.


Váš trenér Jakub


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page