top of page

Proč cvičit s trenérem a jak vybrat toho správného?


I jako manažer a trenér DreamFitu občas zavítám do „cizích“ fitness center, a někdy nemohu věřit svým očím. Lidé často cvičí naprosto nesmyslné tréninky. Nehodnotím teď pouze fyziologicky správné a tím pádem zdraví prospěšné technické provedení cviků, ale také jejich rozložení v tréninku, schéma apod. A s naprostou jistotou mohu říct, že většina lidí během svého tréninku jen ztrácí drahocenný čas.

Ono cvičení je mnohem více, než správná technika a zpocené tričko.

Protože správný trénink musí kombinovat: 1) Jasně definovaný cíl Bez toho není vůbec možné začít, když nevíte, co chcete získat a proč cvičíte. 2) Správně zvolenou cestu Pokud znáte cíl, můžete vybrat cestu. Uvědomte si, že jsme každý individuální jedinec a tak naše cesta, jak daného výsledku dosáhnout, musí být také originální. 3) Detailní tréninkové schéma Nyní, když víme, čeho chceme dosáhnout a máme vybraný způsob, jak toho dosáhnout, stačí detailně naplánovat svoji cestu: a) Výběr konkrétních cviků včetně počtů opakování a odcvičených sérií b) Vzájemné poskládání cviků do posloupnosti, která bude dávat smysl Mělo by zahrnovat úvahy nad těmito proměnnými: Fyzická obtížnost cviku, Typ a funkce cviku, Technická náročnost cviku, Návaznost cviku na ostatní cviky a prvky tréninku, Zapojené svaly, a mnoho dalšího. Každá z těchto proměnných má mnoho dalších možností, které cvik dále mění a profilují. Pokud o těchto bodech nemáte alespoň základní přehled, Váš trénink bude prázdný a takřka k ničemu.

Představte si, že byste třeba chtěli někam dojet autem a věděli byste o autě jen to, že má čtyři kola, ovládá se volantem a jezdí na benzín…

To by ta Vaše cesta asi za moc nestála.

A proč Vám toto celé říkám? Abyste viděli, jak složitá problematika takové cvičení je. A to jsme se o tuto tématiku jen otřeli. A věřte mi, že nedělám z komára velblouda. Skutečně jde na poli cvičení o mnohem více, než o zpocené tričko a namožené svaly.

Bez základních znalostí nejen, že ztrácíte zbytečně svůj čas, ale můžete si i ublížit.

Sám jsem získal mnoho vadných stereotypů držení těla, než jsem se začal odborně vzdělávat.

A proto byste se začátkem vzdělávání neměli váhat. Pokud Vám to čas, nebo jiné faktory nedovolí, máte možnost využít služeb profesionálních fitness trenérů. Jsou to odborníci, kteří této problematice věnují stovky hodin vzdělávání a ještě více hodin praxe. Jsou to lidé, kteří Vás do tréninkových mechanismů zasvětí a naučí Vás, jak se správně hýbat. Jsou to lidé, kteří svůj život zasvětili poznávání zdraví lidského těla a jeho možnostem.

Nemusíte hned cvičit pravidelně 4x týdně s trenérem, pokud se Vám nechce.

Klidně cvičte i sami, ale pravidelně se v určitém intervalu s trenérem scházejte a konzultujte své objevy, znalosti a tréninkové postupy.

Ale jak takového trenéra vybrat a poznat jeho kvality?

Jak zajistit, abyste své drahocenné peníze nevyhazovali oknem za „odborníky,“ kteří své znalosti získali čtením časopisu Muscle and Fitness? Mám pro Vás několik bodů, podle kterých poznáte dobrého a pro Vás vhodného trenéra: 1) Omrkněte jeho praxi a vzdělání Zjistěte, kolik let je již v oboru a od kdy má hotový trenérský kurz. Zda dělal rekvalifikační kurz, nebo má odbornou školu. Informujte se, jestli se vzdělává pravidelně i nadále a v jaké problematice získává detailnější znalosti.  2) Vnímejte jeho zájem Správný trenér udělá vše proto, aby Vám na Vaší cestě pomohl. Musíte tento jeho upřímný zájem a snažení cítit. Pokud trenér tráví svůj čas s Vámi jenom pro peníze a necítíte z něj špetku empatie a nadšení, tak za něj své peníze neztrácejte. Nestojí za to. 3) Musí se Vám líbit, jak trénuje Každý trenér má své oblíbené techniky cvičení. Někdo má raději silový trénink, někdo kardio. Někdo raději činky a někdo vlastní váhu. Jak jsme si řekli, ke stejnému výsledku může vést několik cest, proto vybírejte rovnou tu, která je Vám sympatická. 4) Musí se Vám líbit, jak vypadá, a jeho forma by měla být v souladu s Vaším cílem Jinými slovy, pokud je Váš cíl zhubnout, nevybírejte si tlustého trenéra. Ten Vás nikdy k Vašemu cíli nedovede. Může mít dostatek znalostí, ale nedokáže Vám dodat tu správnou motivaci, když ji v tomto ohledu nedokázal dodat ani sobě, nebo mu na tom nezáleží.

Protože JE TO I VÁŠ TRÉNINK! 

Mnoho dobrých tréninků přeje Váš trenér Jakub Zvelebil

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page